COMPOSTEREN

COMPOSTHOOP

Het is heel makkelijk om zelf een composthoop te maken op je tuin. Met vier palen met daartussen planken van circa een meter lang maak je  een complete composthoop. Onderop wat stevig afval en dan gaan composteren. Een eenvoudig klusje met groot resultaat.

Gebruik grasmaaisel, bladeren, oogstresten, eierschalen, koffiefilters, koffiepadjes, theezakjes en groenten- en fruitresten. Gooi er vooral geen zieke planten, bloeiende en zaaddragende planten, onkruid, coniferenafval, gekookte etensresten, aardappelschillen en schillen van citrusvruchten op.

De composthoop moet vochtig blijven, gooi er daarom af en toe wat water op. De composthoop verandert anders in een droog mengsel dat gemakkelijk wegwaait. Omdat er voldoende lucht in de composthoop moet kunnen circuleren moet je de composthoop niet aanstampen en ook niet afdekken. Een keer per seizoen de composthoop omkeren en het onderste naar boven halen is aan te bevelen.

Op deze manier krijg je snel hulp van bodembacteriën, schimmels, pissebedden en mestwormen, die je composthoop omzetten in een rijke voedingsbron voor je tuin.

Succes, je zult er geen spijt van krijgen.