Op ons prachtige complex is het verblijf door de vele mogelijkheden om op een stukje "eigen"grond te tuinieren een bijzonderheid.

Wellicht dat een klein stukje uit een zeer oud boekje, ooit in de jaren 30 van de vorige eeuw uitgegeven door Turkenburgs Koninklijke Zaadhandel ( Opgeheven in 1970) nog steeds een goede kwalificatie is van de mogelijkheden van een moestuin. (Met dank aan Iet van de Pol-Mensink voor de bijdrage)

 

Het bezit van een groententuin is een bron van genoegen. Afgezien van het praktische doel dat men met eigen teelt beoogt, de tafel te voorzien van verse malse groenten, is het kweken op zichzelf een bezigheid, die een bijzonder aangename afwisseling schenkt in het leven van velen. Vooral voor hen wier werk inspanning van de geest eist, geeft tuinarbeid ontspanning en verfrissing. De zuivere buitenlucht, het zonlicht, héél de omgeving werkt mede om een weldadige invloed op de mens uit te oefenen. Er is ook de verzorging van bloemen waarin men zich verlustigt, niettemin geeft het zaaien en planten in de groententuin een eigenaardig genot, dat de bloementuin mist. Wanneer door eigen zorg en moeite een goed resultaat van de verschillende uitzaaiïngen wordt verkregen, dan heeft men daarin plezier. En geen groente van elders is zo smakelijk als de zelfgekweekte, al is het enkel door het bewustzijn, dat het gerecht een product is van eigen grond.

De waarde van een tuin wordt niet alleen bepaald door wat de grond voor de maaltijd oplevert. Wanneer men zich afvraagt of de eigen groenteteelt  veel voordeel geeft, dan moet niet verzuimd worden om bij het opmaken van de balans aan de winstzijde óók het genot te boeken. Dit weegt voor een goed deel op tegen wat men aan de tuin ten koste legt. Het tuinieren mag met alle recht een sport bij uitnemendheid genoemd worden. Aangezien in het leven van menigeen een wanverhouding ontstaan is tussen het werk van de geest en van het lichaam, kan het verbroken evenwicht op geen betere wijze hersteld worden, dan door in vrije uren tuinarbeid te verrichten. Wie behoefte heeft aan afwisseling van werkzaamheden, kan die op den duur nergens beter vinden dan in de groentetuin, waar bezigheden van zo heel andere aard aan de orde zijn. Tuinarbeid vermeerdert de lichaamskracht en bevordert de gezondheid. De gezonde beweging in de open lucht bij rustige omgeving werkt verkwikkend en versterkend op het vaak overspannen zenuwgestel.

Het is overigens toch gewenst om in de groententuin wat bloemen te hebben. De kleurige en geurige bloemen geven wat meer poëzie aan de groententuin.